De fleste mennesker har familiefotos og måske et par plakater, de er særligt glade for. Men det sker, at de må en tur ned fra væggen og stilles til opbevaring, fordi der skal males, flyttes eller omrokeres i hjemmet. Og her er det ikke helt ligegyldigt, hvor du vælger at opbevare dine billeder, hvis du vil hænge dem op i sammen stand, som du tog dem ned.
Der er særligt én ting, som mange overraskes negativt over, når de finder deres fine billeder frem fra gemmerne igen – papiret krøller. Oplever du det, kan du forsøge at redde billedet ved at lægge det i pres i nogle dage, måske er det endda nødvendigt at holde presset over nogle uger. Men desværre vil papirets krøl aldrig forsvinde helt, og derfor er det bedre at forebygge, end at helbrede.
Hvorfor krøller plakaten?
Forklaringen på papirets kedelige krøllede udseende er ret enkel. Det, der er sket, er, at plakaten eller fotoet har fået fugt. Med fugt menes ikke, at du har efterladt billedet ude om natten eller båret det gennem byen i regnvejr, selvom det naturligvis heller ikke er fremmende for papirkvaliteten. Nej, den her form for fugt er mere subtil. Har du eksempelvis opbevaret din plakat i kælderen – bare en kort periode på et par uger – vil du sandsynligvis kunne ane bølger i papiret. Især hvis billedet har stået eller ligget på gulvet. Der skal nemlig kun ganske lidt fugt til, før papiret bukker og mister sin glas og glatte overflade. Det er superærgerligt, hvis du fx ikke har fotoet liggende digitalt, eller hvis du har købt en særlig plakat i en shop, hvis motiver ikke forhandles andre steder end netop der.
Tip til at undgå, at papiret krøller
Først og fremmest bør du undgå at opbevare kunst, plakater og fotos i kælderen. Du mener måske ikke, at du har problemer med fugt som sådan, men gamle huse som eksempelvis murermestervillaer fra 30’erne er som oftest lidt fugtige. Dengang byggede man anderledes, og kældre er ikke isolerede, som de er i nye huse. Grundfugt er ikke noget problem i et ellers opvarmet og godt ventileret hus, men plakaten kan altså ikke tåle mosten. Du tænker måske, at det går, hvis billedet sidder i ramme, men papir kan sagtens bølge, selvom det er indrammet.
Dernæst bør du være opmærksom på kolde ydervægge, altså vægge med fuglefløjt og frisk luft på den anden side. Det kan nemlig være, at væggen er så kold, at den også er en smule fugtig. Er det tilfældet, vil du kunne ane bølger på billeder i løbet af kort tid. En ting er, at du så skal skynde dig at fjerne billedet. Noget andet er, at det er skidt at væggen er fugtig. Her bør du så overveje, om du skal investere i bedre isolering, eller om det kan klare med at skrue op for varmen.